Хванчкара: історія та огляд легендарного грузинського вина

Хванчкара: історія та огляд легендарного грузинського вина

Мабуть, найбільш відоме і популярне в світі грузинське вино – Хванчкара. Цей напій якнайкраще відображає життєрадісний і енергійний характер жителів Грузії. Про нього і піде мова в цій статті.

Історія Хванчкари

Батьківщиною цієї винної легенди є регіон Рача-Лечхумі. Князі Дмитро і Ліван Кіпіані багато років виробляли вино для власних потреб. Однак у 1907 році вирішили представити свою продукцію на конкурсі в Остенді (Бельгія). Там їх дітище оцінили по достоїнству – вино отримало головний приз «Grand Prix», а разом з ним і назву «Кіпіаневське».

У 1932 році напій стали називати «Хванчкара» на честь регіону, де ростуть сорти винограду для виготовлення цього вина.

З 2012 року Хванчкара є брендом, контрольованим за походженням, тобто так може називатися тільки вино, зроблене з певних сортів винограду місцевості Рача-Лечхумі і з дотриманням класичної технології.

Як виготовляють Хванчкару

Напій одержують з двох унікальних сортів чорного винограду (Муджуретулі і Александроулі), що ростуть тільки в цій місцевості. Ягоди збирають на початку жовтня, коли вміст цукру в них досягає 22%. Щорічний врожай цих сортів винограду невеликий, тому Хванчкара традиційно дорого коштує і цінується серед гурманів.

За класичним Рача-Лечхумським методом виготовлення, виноград дроблять, не відділяючи мезгу від соку, поміщають в глиняні глечики і залишають бродити. Холодні ночі сприяють тому, що бродіння в напої проходить не до кінця і він зберігає природну солодкість. Перед тим, як розлити вино в пляшки, його пастеризують.

Характеристики вина

Завдяки особливостям місцевого клімату і сортовому складу (50% Александроулі і 50% Муджуретулі) Хванчкара має унікальний смак і аромат.

Це червоне напівсолодке вино має міцність 12%, а вміст цукру в ньому не менше 3-5% (30-50 г/л).

Насичений колір варіюється від світло-рубінового до рубіново-червоного і темно-рубінового.

Букет напою характеризує виразний ягідний шлейф: малина, суниця, ожина. У бархатистому смаку відчувається суниця, а потім нотки сухофруктів, граната і карамелі. Яскрава кислинка зберігає свіжий смак.

З якими стравами поєднується

Хванчкара традиційно подається охолодженим до 12-14°C до пряних м'ясних страв грузинської кухні. Страви з птиці, біле м'ясо, дичина відмінно поєднуються з цим вином. Також напій відтінить смак гострого і м'якого сиру, підійде до горіхів, фруктів і сухофруктів, десертів. Не рекомендують подавати Хванчкару до риби.

Limwine

Мені 18 років і я маю право вживати алкогольні напої
Мне 18 лет и я имею право употреблять алкогольные напитки
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я