Грузинське вино Сапераві: особливості сорту, технологія виробництва, смакові характеристики

Грузинське вино Сапераві: особливості сорту, технологія виробництва, смакові характеристики

Продовжимо наше знайомство з винною картою Грузії і розповімо про Сапераві – найбільш популярне та відоме вино в цій країні. Грузія і «Сапераві» – як одне ціле. Це улюблене червоне сухе вино, а ще сорт винограду, який використовують для виробництва інших грузинських вин.

Походження та особливості сорту

Сапераві («фарба» з грузинської мови) відноситься до червоних сортів винограду, має великі грона і соковиту м'якоть темно-рожевого кольору. На відміну від інших червоних сортів, сік Сапераві містить пігмент, що забарвлює його в насичений рожевий колір.

Батьківщина цього сорту – Кахетія. Сапераві добре переносить холод і приживається практично на будь-якому ґрунті, проте схильний до хвороб. Правда, це не заважає його популярності – сорт вирощують по всій території Грузії і за її межами.

Технологія виробництва вина

За офіційними даними, Сапераві почали виробляти в Кахетії з 1886 року, хоча історія цього напою налічує кілька століть. В кінці XIX століття Сапераві витримували 10-12 років, іноді в продаж пускали і молоде вино, яке відрізняється легкістю смаку і меншою терпкістю. Сучасні виноробні господарства продають як молоді вина, так і витримані. В цілому, Сапераві може зберігатися до п'ятдесяти років і від цього його смакові якості тільки виграють.

На солодкість напою впливає зрілість ягід. Так, щоб зробити сухе вино, ягоди збирають в кінці літа – на початку осені недоспілими. Найбільше зустрічаються Кахетинська та Європейська технології.

Найдавнішим методом виробництва вважається Кахетинський, при якому виноград давлять разом з кісточками і шкіркою, а потім поміщають в глиняну посудину «квеврі» і закопують в землю на 180 днів (6 місяців). Це дозволяє підтримувати постійну температуру не вище 15°C. Ця унікальна виноробна технологія до цих пір використовується в Грузії, а в 2013 році її внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Завдяки методу «квеврі» вино Сапераві Квеврі набуває особливого присмаку.

Другий метод, найпоширеніший і простий, – Європейський. За цією технологією ягоди відокремлюють від кісточок і давлять разом зі шкіркою. Отриману масу настоюють 30 днів, проціджують і розливають по пляшках.

Характеристики вина та поєднання зі стравами

Сапераві – це червоне сухе вино з міцністю 10-13%, вмістом цукру до 4 г/л і характерним ягідним ароматом. Напій має найбільш насичений колір серед червоних грузинських вин: від гранатового до темно-гранатового. Через цю особливість навіть кілька ковтків можуть забарвити язик дегустатора у фіолетовий відтінок.

У смаку класичного Сапераві відчувається присмак чорносливу і чорної смородини. Також можуть відчуватися аромати ожини і вишні. Вино терпке, в'язке, з огортаючим післясмаком завдяки присутності великої кількості таніну.

Сапераві подається охолодженим до 13-18°C до м'ясних страв: смажена яловичина або баранина, стейк на грилі. Напій добре доповнює гострі страви з великою кількістю зелені.

Вина з сорту Сапераві

Класичний сорт Сапераві входить до складу інших червоних грузинських вин Rtvelisi:

  • Кіндзмараулі – червоне напівсолодке вино з міцністю 10-12%, цукристістю 30-50 г/л. Поєднується з м'ясними стравами, фруктами, десертами.
  • Алазанська долина – червоне напівсолодке вино з міцністю 10-12%, 30-45 г/л цукру. Підходить як аперитив, поєднується зі стравами з м'яса і десертами.
  • Піросмані – червоне напівсухе вино зі вмістом спирту 12%, цукру – 9-12 г/л. Доповнить м'ясні страви з яловичини і баранини, шашлик, фруктові десерти.
  • Мукузані – червоне сухе вино з міцністю 13%, цукристістю 0-4 г/л. Поєднується зі смаженими стравами з яловичини і свинини, шашликом, гострими стравами, середньовитриманими сирами.
  • Ахашені – червоне напівсолодке вино з 12% спирту і 30-50 г/л цукру. Підходить для десертів із фруктів і горіхів, блакитного сиру.

Із Сапераві також роблять рожеві вина Rtvelisi: Сапераві рожеве сухе, Піросмані рожеве напівсухе, Алазанська долина рожеве напівсолодке. Рожеве вино добре доповнить холодні закуски, рибні страви і салати на літньому пікніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Вино квеврі – культурний спадок Грузії

Особливості виробництва і вживання рожевого вина

Limwine

Мені 18 років і я маю право вживати алкогольні напої
Мне 18 лет и я имею право употреблять алкогольные напитки
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я