Грузинське вино Цинандалі: історія, характеристика, рекомендації щодо вживання

Грузинське вино Цинандалі: історія, характеристика, рекомендації щодо вживання

Алазанська долина, Кіндзмараулі, Цинандалі, Сапераві, Піросмані, Мукузани – ці та інші назви грузинських вин на слуху, але не всі знають історію їх створення, особливості смаку і запаху, а також з якими стравами поєднується конкретне вино. Ми хочемо докладніше розповісти про кожне вино з Грузії, щоб ви могли легко вибрати і замовити грузинське вино, яке найбільше підходить під смаки і стіл торжества. Почнемо з відомого вина Цинандалі.

Історія створення вина

Цинандалі зародилося в однойменному селі недалеко від Тбілісі, звідки і отримало свою назву. У 1886 році Олександр Чавчавадзе, хрещеник Катерини Другої, побудував виноробний комплекс, налагодив його роботу і розвинув виробництво вина в цій місцевості. Значною мірою завдяки цій людині Кахетія є головним винним регіоном в Грузії і славиться на весь світ.

Технологія виробництва напою

У виробництві Цинандалі використовуються два білих сорти винограду: Ркацителі (85-90%) і Мцване (10-15%). Ягоди винограду давлять таким чином, щоб соку вийшло більше, а кісточки залишилися цілими. Завдяки певній температурі зберігається м'якість вина і виходить яскравий аромат білих фруктів. Також є інші особливості виготовлення: вміст цукру у винограді має бути не менше 19%, температура витримки напою – в межах 10-12°С.

Характеристика вина

Цинандалі Rtvelisi – марочне сухе біле вино з міцністю 11-13% і вмістом цукру 0-4 г/л. Напій має яскравий темно-жовтий колір. В ароматі присутні трав'яні і квіткові нотки, відтінки яблук та інших білих фруктів. Смак вина насичений, тонкий, багатогранний, огортаючий. У тривалому післясмаку можна вловити цитрусові і дубові нотки.

Як і з чим пити вино Цинандалі

Цинандалі рекомендують подавати в охолодженому вигляді – +8-12°C. Вино відмінно втамовує спрагу і підходить для спекотної пори року. Напій добре поєднується зі стравами з риби і птиці, з салатами, овочами гриль. Цинандалі ідеально доповнить сирну тарілку, оскільки насичений післясмак вина відтінить різкий смак сирів Гауда або Пармезан.

«Цинандалі» – не просто назва місцевості, де колись Олександр Чавчавадзе заклав винні погреби, або ж марка вина. Зараз це слово-бренд, яке знає кожен поціновувач справжнього грузинського вина.

Limwine

Мені 18 років і я маю право вживати алкогольні напої
Мне 18 лет и я имею право употреблять алкогольные напитки
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я