Грузинське вино Алазанська долина: історія марки, характеристики та види

Грузинське вино Алазанська долина: історія марки, характеристики та види

В останні кілька років якість і популярність Алазанської долини незмінно зростає, і все більше виробників грузинських вин повертаються до її виготовлення. Хочемо вам розповісти про історію марки, види та особливості цього вина.

Історія марки

Марка вина «Алазанська долина» виникла відносно недавно – в 1977 році. Напій отримав свою назву від однойменної території, яку, в свою чергу, назвали на честь річки Алазані. Долина річки знаходиться на заході країни, в Кахетії – найбільшому і найвідомішому виноробному регіоні. Саме тут м'який клімат і родючий ґрунт сприяють вирощуванню винограду, з якого потім народжуються такі відомі вина, як: Сапераві, Кіндзмараулі, Цинандалі, Ахашені, Мукузані, Ркацителі.

Види вина «Алазанська долина»

Традиційно виробники випускають червоне і біле вино. Однак розе теж завойовує своє місце під сонцем завдяки поєднанню в собі переваг обох видів вин.

1. Червоне вино Алазанська долина виробляється з сорту Сапераві, має міцність 10-12%, цукристість 30-45 г/л. Напій темно-червоного кольору з фіолетовим відтінком. Відчувається переважаючий аромат чорної смородини, вишні, ожини. Смак свіжий і насичений, а післясмак солодкий.

2. Біле вино Алазанська долина, виготовлене з сортів Ркацителі і Мтсване, характеризується міцністю 10-12%, вмістом цукру 30-35 г/л і блідо-солом'яним кольором. В ароматі відчуваються білі фрукти і лісовий горіх, в насиченому післясмаку – персики і нектарини.

3. Рожеве вино Алазанська долина, як і червоне, створене з Сапераві, але містить трохи менше цукру 30-40 г/л. Має міцність на рівні 12,5% і світло-рожевий колір. Аромат граната і барбарису в напої поєднуються з малиною і персиком. Вино солодкувато-свіже і ніжне на смак, з ароматами вишні і червоних фруктів.

Як і з чим пити «Алазанку»

Алазанську долину відносять до столових напівсолодких вин. Вино приємне і м'яке, п'янить делікатно і повільно. Алкоголь в ньому ви майже не відчуєте, але кінцевий ефект може здивувати.

Білу Алазанську долину краще подавати охолодженою до 8-10°C до морепродуктів, білого м'яса в кисло-солодкому соусі, сирів. Вона також поєднується з десертами і фруктами.

Рожева Алазанська долина, що набирає популярності, має схожу з білою температуру подачі – 8-10°C. Напій прикрасить стіл на літньому пікніку, доповнивши холодні м'ясні закуски і рибні страви.

Біле і рожеве вино також можна пити в жарку пору, нічим не закушуючи. Прохолодний і слабкий за міцністю напій добре втамовує спрагу.

Червона Алазанська долина подається при температурі 12-16°C як аперитив, доповнення до страв із м'яса чи десертів.

В цілому, «Алазанська долина» приваблює своєю легкістю, м'якістю і доступною ціною, тому однозначно варто її продегустувати.

Limwine

Мені 18 років і я маю право вживати алкогольні напої
Мне 18 лет и я имею право употреблять алкогольные напитки
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я