Гордість Грузії – червоне вино Кіндзмараулі

Гордість Грузії – червоне вино Кіндзмараулі

Справжня гордість і надбання Кахетії – грузинське вино Кіндзмараулі. Про його історію та особливості, а також про технологію виготовлення і правила вживання розповімо в цій статті.

Історія вина

Назву напій отримав від слова «кіндза» (або «кінза»). Виростаючи на виноградниках, трава наповнювала повітря пряним ароматом, тому жителі прозвали цю місцевість «Кіндзмараулі». Пізніше і марка вина, вперше випущена в 1942-му році, стала носити однойменну назву.

Технологія виготовлення Кіндзмараулі

Це унікальне вино виготовляється з винограду сорту Сапераві, вирощеного в мікрозоні Кіндзмараулі. Чому унікальне? Справжнє вино Кіндзмараулі виходить тільки з винограду, зібраного в цій місцевості. Навіть з використанням такого ж сорту винограду і такої ж технології виготовлення неможливо домогтися особливого смаку Кіндзмараулі. Адже свій неповторний смак напій отримує завдяки своєрідному ґрунту, на якому ростуть ягоди.

Це вино має особливий статус – воно контролюється за походженням і завжди найвищої якості. Сапераві збирають в перші 3 тижні вересня, коли вміст цукру у винограді досягне приблизно 22%. Так Кіндзмараулі отримує свою природну солодкість.

Напій виготовляється за кахетинською технологією: виноградне сусло (вичавлений сік) разом з мезгой (шкірка і кісточки ягід) поміщають в глиняні глечики (квеврі) і вкопують у землю. Таким чином вино витримується в постійних температурних умовах.

Особливості смаку і аромату

Завдяки властивостям винограду і методу виготовлення червоне напівсолодке вино Кіндзмараулі має виняткові смакові характеристики. Напій пурпурно-червоного або кольору перестиглої вишні, міцність – 10-12%.

В ароматі можна відчути вишню і лісові ягоди. У смаку вгадується соковита ожина, чорна вишня, ноти сливи. Післясмак насичений, з яскравою кислинкою і природною солодкістю (вміст цукру 30-50 г/л).

Як і з чим подавати Rtvelisi Кіндзмараулі

Солодкість цього вина добре доповнить смак ситних м'ясних страв. Правда, професійні дегустатори вважають, що Кіндзмараулі правильніше подавати як десертне вино: фруктова нарізка і легкі десерти відмінно поєднуються з автентичним смаком вина.

Оптимальна температура подачі напою – 12-14°C. І звичайно ж, Кіндзмараулі найкраще пити після довгого красивого тосту!

Limwine

Мені 18 років і я маю право вживати алкогольні напої
Мне 18 лет и я имею право употреблять алкогольные напитки
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я